Oikeustoimittajat ry
TervetuloaOikeustoimittajatTiedotteetKantelutLausunnotJulkisuusPalkinnotHyödyllisiä linkkejäMuutaYhteystiedotPå svenska
ValokeilaSumuverho
Palkinnot

Oikeustoimittajat ry jakaa vuosittain Valokeila-palkinnon julkisuuden ja avoimuuden edistämisestä sekä Sumuverho-palkinnon salailukulttuurin edistämisestä.

Sumuverho 2016

Oikeustoimittajat ry on päättänyt antaa vuoden 2016 Sumuverho-palkinnon Turun kaupungin psykiatristen palveluiden ylimmälle johtoketjulle. Palkinto myönnetään salailukulttuurin edistämisestä.


Palkinnon perusteena on se, että johto on salannut Kupittaan mielisairaalan suljetun vanhuspsykiatrian osaston G1:llä tapahtuneet epäillyt väärinkäytökset ja potilaiden kaltoinkohtelun senkin jälkeen, kun vaietut tapahtumat on paljastettu julkisuudessa.


Kupittaa-uutisoinnin jälkeen henkilökuntaa myös kiellettiin antamasta haastatteluja medialle.


Tarkoitushakuinen jälkien peittely, suiden tukkiminen ja tosiasioiden tietoinen sotkeminen ovat omiaan lisäämään salailukulttuuria yhteiskunnassa. Tämän vuoksi Oikeustoimittajat ry jakaa vuoden 2016 Sumuverhon salaamisesta vastuussa oleville Turun kaupungin virkamiehille.

 

Valokeila 2016


Vuoden 2016 Valokeila-palkinnon julkisuuden edistämisestä Oikeustoimittajat ry on myöntänyt Oulun käräjäoikeudelle. Se on kuluneen vuoden aikana parantanut seksuaalirikostuomioidensa julkisuutta merkittävästi. Käräjäoikeus on antanut yhä useammin julkisia selosteita, minkä lisäksi se on antanut myös mahdollisimman julkisesti laadittuja tuomioita.


Oulun käräjäoikeus puntaroi seksuaalirikosten salassapitokysymyksiä lähtökohtaisesti julkisuusmyönteisesti salaten vain välttämättömimmän. Julkiset selosteet ovat nykyisin enemmän sääntö kuin poikkeus. Lisäksi julkisten selosteiden laatu on parantunut ja niistä käy aiempaa selvemmin ilmi se, millä perusteella käräjäoikeus on ratkaisuunsa päätynyt. Tämä antaa myös medialle mahdollisuuden toteuttaa tehtäväänsä vallan vahtikoirana, eli uutisoida paitsi teosta myös arvioida tuomiota sekä olosuhteita, jotka ovat teon mahdollistaneet.


Oikeustoimittajat ry toivoo, että Oulun käräjäoikeuden edustama avoimuus ja julkisuusmyönteisyys toimivat esimerkkinä kaikille tuomioistuimille.
 

 

 

 

TervetuloaOikeustoimittajatTiedotteetKantelutLausunnotJulkisuusPalkinnotHyödyllisiä linkkejäMuutaYhteystiedotPå svenska