Oikeustoimittajat ry
TervetuloaOikeustoimittajatTiedotteetKantelutLausunnotJulkisuusPalkinnotHyödyllisiä linkkejäMuutaYhteystiedotPå svenska
ValokeilaSumuverho
Palkinnot

 

 

Oikeustoimittajat ry jakaa vuosittain Valokeila-palkinnon julkisuuden ja avoimuuden edistämisestä sekä Sumuverho-palkinnon salailukulttuurin edistämisestä.

Valokeila 2017

Oikeustoimittajat ry on myöntänyt Valokeila 2017 -palkinnon julkisuuden ja avoimuuden edistämisestä Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisariolle Saku Tieliselle.

Imatran kolmoissurman tutkinnanjohtajana Tielinen reagoi nopeasti ja tehokkaasti julkisuudessa levinneisiin vääriin väitteisiin surmaajan ja uhrien henkilöllisyydestä. Näin pystyttiin estämään ilmeisen tarkoitushakuisen informaatiovaikuttamisen aiheuttamia sekaannuksia ja mahdollisesti hyvinkin kielteisiä seurauksia.

Toiminnallaan Tielinen osoitti, että disinformaation ja valeuutisten lisääntyessä viranomaisten on kyettävä reagoimaan oma-aloitteisesti ja nopeasti myös väärien tietojen levittämiseen. Enää ei riitä, että viranomainen annostelee julkisuuteen tietoa pelkästään omien tarpeidensa mukaan, vaan viranomaisten on myös aktiivisesti oikaistava vääriä tietoja, koska ne voivat aiheuttaa arvaamattomia seurauksia.

Tielinen pyrki Imatran kolmoissurmaa koskevassa tiedottamisessaan myös muilta osin mahdollisimman suureen avoimuuteen. Hän oli kiitettävästi toimittajien tavoitettavissa eikä vedonnut tutkinnallisiin syihin tarpeettomasti.

Sumuverho 2017

Oikeustoimittajat ry on myöntänyt Sumuverho 2017 -palkinnon salailukulttuurin edistämisestä eduskunnalle.

Eduskunta pyrki kaikin keinoin salaamaan vierailijarekisterinsä sen jälkeen, kun korkein hallinto-oikeus (KHO) katsoi ne joulukuussa 2016 lähtökohtaisesti julkisiksi.  Tietoa pyytäneitä ei KHO:n päätöksen jälkeen päästetty tutustumaan rekisteriin, vaan eduskunta päätti tuhota vierailijalistan jokaisen päivän päätteeksi. Kesken päivää tietoja ei turvallisuussyistä näytetty. Menettelyään eduskunta perusteli henkilötietolailla, vaikkei se ollut vedonnut siihen julkisuuskiistan aikana.

Lokakuussa 2017 eduskunnan kansliatoimikunta päätti, että päivittäisen vierailijalistan saa nähtäväkseen, jos tietopyynnön tekee päivän kuluessa. Päivän päätteeksi lista tuhotaan.

Toiminnallaan eduskunta osoitti määrätietoista pyrkimystä salata vierailijarekisterin tiedot KHO:n ratkaisusta piittaamatta. Eduskunta asettui siten itse säätämänsä julkisuuslain yläpuolelle ja osoitti halveksuntaa korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisua kohtaan.

Eduskunnan menettely on omiaan heikentämään lain kunnioitusta ja rapauttamaan tuomioistuimien arvovaltaa. 

 

 

 

 

 

 

 


 

  

 

 

TervetuloaOikeustoimittajatTiedotteetKantelutLausunnotJulkisuusPalkinnotHyödyllisiä linkkejäMuutaYhteystiedotPå svenska