Oikeustoimittajat ry on myöntänyt vuoden 2023 Jarkko Sipilä -palkinnon Tuomas Rimpiläiselle, Jesse Mäntysalolle ja Mari Jäntille äärioikeistolaista terrorismia koskevasta juttusarjasta.

Mari Jäntti, Jesse Mäntysalo ja Tuomas Rimpiläinen palkittiin ensimmäisellä Jarkko Sipilä -palkinnolla. Kuva: Markku Uhari

Neljän jutun sarja sisälsi luovaa, vaativaa ja pitkäjänteistä tiedonhankintaa, jonka avulla yleisölle on pyritty muodostamaan kokonaiskuva äärioikeistolaisesta liikehdinnästä Suomessa. Tiedonhankinnassa on käytetty ansiokkaasti hyväksi niin asiakirja- kuin henkilölähteitä, ja toimittajat ovat myös jalkautuneet tutkimaan maastoa. Laadukkaalla tiedonhankinnalla Rimpiläinen kaivoi ensin yksin ja sittemmin yhdessä työryhmän kanssa täysin uutta tietoa aihepiiristä. Hätkähdyttäviä tietoja käsiteltiin kiihkottomasti ja ymmärrettävästi. Juttusarja edustaa vakuuttavaa journalismia poikkeuksellisen vaativasta aiheesta.

Juttusarja julkaistiin Ylessä kesällä ja syksyllä 2023.

9.11.2023: Salaisuus metsässä

18.9.2023: Lahden uusnatsien taustalta paljastuu salamyhkäinen ”vaari”

17.7.2023: Terrorismirikoksesta epäilty äärioikeistovaikuttaja haali sisäministerin ja valtakunnansyyttäjän kotiosoitteet: ”Todella arvokkaita tietoja”

11.7.2023: Ylen tiedot: Kankaanpään uusnatseilla on yhteyksiä muuhun suomalaiseen äärioikeistoon – poliisi epäilee satanistista uusnatsi-ideologia

Jarkko Sipilä -palkinnolla kunnioitetaan Oikeustoimittajat ry:n pitkäaikaisen puheenjohtajan, rikostoimittajan ja kirjailijan Jarkko Sipilän muistoa. Sipilä menehtyi maaliskuussa 2022.

Palkinto jaetaan vuoden parhaasta rikos- ja oikeusaiheisesta jutusta tai juttukokonaisuudesta. Palkinto jaettiin nyt ensimmäisen kerran, ja sen arvo on 1000 euroa.

Palkinnon saajasta päätti Oikeustoimittajat ry:n hallitus.

Sulje valikko