Oikeustoimittajien logon on suunnitellut legendaarinen pilapiirtäjä Kari Suomalainen. Logo katosi 1990-luvun melskeissä, mutta löytyi vuonna 2018 ja Suomalaisen logon modernisoi ja digitoi graafikko Soile Toivonen.

Oikeustoimittajat ry perustettiin 1. joulukuuta 1988 Helsingissä.

Idea yhdistyksen perustamiseen oli syntynyt Mikkelissä, jonne joukko oikeustoimittajia kokoontui kolmen vuoden ajan seuraamaan panttivankioikeudenkäyntiä. Työpäivän päätteeksi toimittajat kerääntyivät hotelli Cumuluksen Reportteri-baariin viettämään iltaa. Keskusteluissa huomattiin, että maassa olisi tarvetta rikos- ja oikeustoimittajien yhdistykselle, joka järjestäisi koulutusta ja tapaamisia alan toimittajille sekä pyrkisi edistämään julkisuutta ja sananvapautta.

Perustamiskokouksessa ravintola Holvarissa yhdistyksen tarkoitukseksi määriteltiin jäsentensä ammatillisena yhdyssiteenä toimiminen sekä ammattitaidon kehittäminen. Tarkoituksen toteuttamiseksi yhdistys järjestää koulutus- ja keskustelutilaisuuksia sekä toimii aloitteentekijänä ja lausunnonantajana yhdistyksen tarkoitukseen liittyvissä asioissa.

Perustajajäseniä oli parikymmentä. Kahdessa vuosikymmenessä yhdistyksen jäsenmäärä on nelinkertaistunut; nykyisin yhdistykseen kuuluu noin 80 jäsentä eri puolilta Suomea. Noin puolet jäsenistä on pääkaupunkiseudulta, loput muualta Suomesta. Kolmannes jäsenistä on naisia.

Yhdistys järjestää vuosittain kymmenkunta tilaisuutta. Lisäksi yhdistys antaa lausuntoja erityisesti julkisuus- ja sananvapauskysymyksiin liittyvistä lainsäädäntöhankkeista. Julkisuuden rajoittamisesta yhdistys myös tekee kanteluita laillisuusvalvontaviranomaisille.

Sulje valikko