Vuoden 2011 Valokeila-palkinnon Oikeustoimittajat ry myönsi keskusrikospoliisille. Palkinto annetaan julkisuuden ja avoimuuden edistämisestä.
– Keskusrikospoliisi on ollut edelläkävijä Suomen poliisissa sähköisten esitutkintapöytäkirjojen käyttöönotossa, perusteluissa todetaan. Oikeustoimittajat ry:n mielestä sähköiset esitutkintapöytäkirjat lisäävät julkisuutta ja myös säästävät ympäristöä.

Esitutkintapöytäkirja on tärkeä lähde oikeustoimittajan työssä. Poliisitutkinta tulee julkiseksi esimerkiksi oikeudenkäynnin alkaessa ja usein kiinnostavissa jutuissa monet tiedotusvälineet tilaavat sen poliisilta. Monessa laajassa esitutkinnassa aineistoa kertyy satoja, jollei tuhansia sivuja.

Pöytäkirjan kopiot ovat maksullisia, ja paperikopioiden tilaaminen on voinut maksaa tiedotusvälineelle tuhansia euroja. Kustannukset ovat voineet olla este tai ainakin rajoite julkisuudelle. Sähköisissä esitutkintapöytäkirjoissa tämä kustannusrajoite poistuu. Isonkin jutun tutkinta mahtuu yhdelle cd-levylle.

– Toivottavasti muut poliisilaitokset ottavat tässä asiassa krp:stä mallia, Oikeustoimittajat ry:n puheenjohtaja Jarkko Sipilä sanoo. – Petrattavaakin krp:ssä löytyy. Lain mukaan esitutkinta tulee julkiseksi kun asian käsittely oikeuden istunnossa on alkanut. Monasti krp on kuitenkin luovuttanut pöytäkirjat tunteja tämän jälkeen.

Sulje valikko