Vuonna 2014 Oikeustoimittajat ry myönsi Valokeilan Itä-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisario Heikki Mansikka-Aholle. Hän vastasi Rautavaaralla tapahtuneen kolarin tiedottamisesta. Törmäyksessä kuoli äiti ja kolme lasta. Myöhemmin selvisi äidin ajaneen auton tahallisesti päin bussia.

–  Rikoskomisario Mansikka-ahon tiedottaminen Rautavaaran kolarista oli esimerkillistä. Poliisi kertoi tapahtumista ja sen syistä avoimesti siten, että yleisö sai riittävästi tietoa.  Mansikka-aho osoitti, että poliisi voi tiedottaa tällaisesta järkyttävästä tapauksesta sortumatta ns. mässäilyyn. Mansikka-aho otti huomioon onnistuneesti sekä yleisön oikeutetun tiedontarpeen että asianosaisten yksityisyyden suojan, yhdistys perusteli Valokeilaa.

Oikeustoimittajat ry:n mukaan poliisi onnistui vetämään tiedottamisen rajan oikeaan paikkaan.

– Useissa tapauksissa poliisi unohtaa yleisön ja tapahtuman yhteiskunnallisen merkityksen ja vetoaa perusteettomastikin yksityisyyden suojaan, Oikeustoimittajat ry:n puheenjohtaja Jarkko Sipilä toteaa.

Yhdistys kiitteli komisario Mansikka-Ahoa siitä, että hän oli laajalti valmis vastaamaan toimittajien kysymyksiin ja jos hän ei ole jotain voinut kertoa, hän perusteli sen selkeästi, ymmärrettävästi ja kohteliaasti.

Sulje valikko