Oikeustoimittajat ry on myöntänyt Valokeila 2017 -palkinnon julkisuuden ja avoimuuden edistämisestä Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisariolle Saku Tieliselle.

Imatran kolmoissurman tutkinnanjohtajana Tielinen reagoi nopeasti ja tehokkaasti julkisuudessa levinneisiin vääriin väitteisiin surmaajan ja uhrien henkilöllisyydestä. Näin pystyttiin estämään ilmeisen tarkoitushakuisen informaatiovaikuttamisen aiheuttamia sekaannuksia ja mahdollisesti hyvinkin kielteisiä seurauksia.

Toiminnallaan Tielinen osoitti, että disinformaation ja valeuutisten lisääntyessä viranomaisten on kyettävä reagoimaan oma-aloitteisesti ja nopeasti myös väärien tietojen levittämiseen. Enää ei riitä, että viranomainen annostelee julkisuuteen tietoa pelkästään omien tarpeidensa mukaan, vaan viranomaisten on myös aktiivisesti oikaistava vääriä tietoja, koska ne voivat aiheuttaa arvaamattomia seurauksia.

Tielinen pyrki Imatran kolmoissurmaa koskevassa tiedottamisessaan myös muilta osin mahdollisimman suureen avoimuuteen. Hän oli kiitettävästi toimittajien tavoitettavissa eikä vedonnut tutkinnallisiin syihin tarpeettomasti.

Sulje valikko