Syyttäjä Eija Velitski saa palkinnon oikeudenkäyntien käsittelyjulkisuuden edistämisestä. Velitski on syyttäjänä pitänyt oikeussalissa julkisuuden puolta usein silloinkin, kun oikeudenkäynnin muut osapuolet ovat vaatineet salailua. Viimeksi kesällä 2019 hän vaati syyttäjänä niin sanotussa Arabianrannan murhajutussa, että oikeus huolehtii myös julkisuuden toteutumisesta, vaikka muut asianosaiset vaativat jutun salaamista kokonaan.

Eija Velitski vastaanotti Valokeila-palkinnon Helsingissä Oikeustoimittajien glögitilaisuudessa.

Arkaluontoisillakin rikosasioilla on usein laajempaa yhteiskunnallista merkitystä. Yleisöllä ei kuitenkaan ole oikeutta valittaa suullisen oikeudenkäynnin salauspäätöksistä. Siksi syyttäjä on oikeussalissa usein ainoa taho, jolla on tosiasiallinen mahdollisuus vastustaa oikeudenkäynnin liiallista salaamista. Oikeustoimittajat ry kannustaa syyttäjiä pitämään mielessä oman syytteen ajamisen ohessa julkisuusintressin varjelemisen.

Helsingin kihlakunnansyyttäjänä uransa tehnyt Velitski on jäämässä eläkkeelle. Hän on hoitanut syyttäjänä lukuisia suurta julkisuutta saaneita rikosjuttuja kuten 8-vuotiaan Vilja Eerikan murhaa ja sarjakuristajan viimeisintä henkirikosta.

Sulje valikko