Itä-Uudenmaan poliisilaitos saa Oikeustoimittajat ry:n Valokeila-palkinnon Viertolan kouluampumisen tiedottamisesta
Oikeustoimittajat ry myöntää vuoden 2024 Valokeila-palkinnon Itä-Uudenmaan poliisilaitokselle Viertolan kouluampumisen esimerkillisestä tiedottamisesta. Palkinto myönnetään avoimesta, sujuvasta ja ansiokkaasta yhteistyöstä median kanssa akuutissa rikosasiassa.
Viertolan kouluampuminen tapahtui tiistaiaamuna yhdeksän jälkeen ja poliisi ryhtyi tiedottamaan asiasta alle puoli tuntia tapahtuneen jälkeen. Itä-Uudenmaan poliisissa ymmärrettiin rikoksen laajuus ja yhteiskunnallinen merkitys heti sekä se, että tietoa oli annettava julkisuuteen nopeasti. Poliisin tiedotetta päivitettiin jatkuvasti ensimmäisten tuntien ajan. Tiedotustilaisuus järjestettiin poliisilaitoksella erittäin nopeasti muutamassa tunnissa.
Tapaukseen nimettiin heti erikseen tiedotusvastuussa oleva komisario, jotta varsinainen tutkinnanjohtaja pystyi keskittymään akuutissa vaiheessa tutkinnan johtamiseen. Tiedotusvastuussa ollut tutkinnanjohtaja vastasi nopeasti median kyselyihin ja oli käytettävissä myös kamerahaastatteluja varten. Jutun varsinainen tutkinnanjohtaja oli läpi esitutkinnan mediamyönteinen.
Poikkeuksellisesta rikosepäilystä tiedottaminen oli verrattain avointa, sujuvaa, luotettavaa ja monipuolista. Poliisi palveli mediaa poikkeuksellisessa tilanteessa aamusta iltaan ensimmäiset kriittiset päivät.
Poliisi kertoi rikoksesta niin paljon ja niin nopeasti kuin se tutkintaa vaarantamatta oli mahdollista.
Viertolan kouluampumisen esitutkinnan päätyttyä poliisi koosti tiedotteeseen keskeiset havainnot. Esitutkintapöytäkirjasta tehtiin medialle valmiiksi versio, jossa kymmenien asianomistajien ja todistajien nimet oli salattu siten, että pöytäkirjaa oli salauksista huolimatta helppo lukea ja ymmärtää.
Tapauksen esitutkinta oli pitkälti julkinen, vaikka uhrit ja tekijä olivat alaikäisiä lapsia. Tämä mahdollisti sen, että media pystyi tarkastelemaan laajaa yhteiskunnallista huomiota herättänyttä tapausta erilaisia nyansseja ja yksityiskohtia huomioon ottaen.
Viertolan kouluampuminen oli malliesimerkki muille poliisilaitoksille hyvästä tiedottamisesta.
Oikeustoimittajien Sumuverho-palkinto Sisä-Suomen poliisilaitokselle asiakirjojen salaamisesta ja huonosta tiedottamisesta
Oikeustoimittajat ry myöntää vuoden 2024 Sumuverho-palkinnon Sisä-Suomen poliisilaitokselle asiakirjojen salaamisesta ja huonosta tiedottamisesta.
Sisä-Suomen poliisi on salannut esitutkintamateriaalit tapauksissa, joissa salaamiselle ei ole ollut perusteita ja tapauksissa, joilla on ollut yhteiskunnallista merkitystä.
Sisä-Suomen poliisi salasi esitutkintamateriaalit esimerkiksi Valkeakosken teinisurmassa, jossa seksuaali- ja henkirikoksen uhriksi joutunut tyttö oli poikkeuksellisesti tekijälle ennestään täysin tuntematon. Esitutkintamateriaalit määrättiin salaiseksi myös salakuvaustapauksessa, jossa uhrien henkilöllisyydet jäivät jopa poliisille tuntemattomiksi.
Poliisilaitoksen linja asiakirjojen salaamisesta heikentää luottamusta viranomaisiin ja osoittaa välinpitämättömyyttä sekä tapausten yhteiskunnallista merkitystä kohtaan että median rooliin tiedonvälittäjänä.
Tämän lisäksi Sisä-Suomen poliisin tavoittamisessa on ollut haasteita. Median ympärivuorokautiseen käyttöön tarkoitettuun numeroon on usein hankala saada vastausta virka-ajan jälkeen, ja tutkinnanjohtajien suhtautumisessa mediayhteistyöhön on suurta vaihtelua laitoksen sisällä.